vragen
Veelgestelde Vragen
-
Wanneer ben ik in onderhandeling? Je bent pas in onderhandeling met de verkoper als: a) Er een tegenbod wordt gedaan. b) De verkoper expliciet aangeeft dat jullie in onderhandeling zijn. Let op: als de makelaar zegt dat hij je bod gaat bespreken, betekent dit nog niet dat je in onderhandeling bent.
-
Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen tijdens onderhandelingen? Ja, dat mag. Onderhandelingen kunnen altijd stuklopen, en de verkoper wil mogelijk weten of er meer interesse is. Vaak zal de makelaar vermelden dat er al een bod ligt of onderhandelingen gaande zijn, maar hij geeft geen details over de hoogte van de biedingen om overbieden te voorkomen.
-
Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik de vraagprijs bied? Nee, ook bij het bieden van de vraagprijs is de verkoper niet verplicht te verkopen. De vraagprijs geldt als een uitnodiging om te bieden, en de verkoper kan beslissen of hij je bod accepteert of met een tegenbod komt.
-
Kan de verkoper de vraagprijs tijdens onderhandelingen aanpassen? Ja, de verkoper kan de vraagprijs verhogen of verlagen. Als koper kun je ook je bod wijzigen. Zodra de verkoper een tegenbod doet, vervalt je eerdere bod.
-
Mag een Vastgoedpro-makelaar het verkoopproces wijzigen tijdens onderhandelingen? Ja, dat mag. Bij veel geïnteresseerden kan de verkoper, in overleg met zijn makelaar, besluiten om de verkoopprocedure te veranderen, bijvoorbeeld door een inschrijvingsprocedure te starten. Eerst moeten wel gemaakte afspraken worden nagekomen.
-
Kan een makelaar een extreem hoge prijs vragen voor een woning? De verkoper bepaalt samen met zijn makelaar de verkoopprijs. Als koper kun je onderhandelen, maar de verkoper heeft het laatste woord.
-
Moet een makelaar met mij onderhandelen als ik de eerste ben met een bezichtiging of bod? Nee, de verkoper bepaalt met wie hij in onderhandeling gaat. Vraag vooraf naar de verkoopprocedure om teleurstelling te voorkomen.
-
Hoe komt de koop tot stand? Als koper en verkoper het eens zijn over prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden, en andere afspraken, worden deze vastgelegd in de koopovereenkomst. De koop is pas definitief wanneer beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend.
Ontbindende voorwaarden, zoals financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring, moeten tijdens de onderhandelingen worden afgesproken en vastgelegd. De koop is definitief zodra de koopovereenkomst is ondertekend en de koper een kopie heeft ontvangen.
-
Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper in? Als koper heb je een wettelijk recht op drie dagen bedenktijd na ontvangst van de getekende koopovereenkomst. Binnen deze periode kun je zonder opgaaf van redenen de koop ontbinden.
-
Mag ik als koper advies verwachten van de verkopende makelaar? De verkopende makelaar behartigt de belangen van de verkoper. Wil je zelf begeleiding en advies, schakel dan een eigen aankoopmakelaar in.
-
Heeft mijn woning een energielabel nodig? Ja, sinds 2008 is een energielabel verplicht bij verkoop of verhuur. Bij eigendomsoverdracht zonder definitief energielabel kan de verkoper een boete krijgen. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
-
Waarom is NL Makelaars aangesloten bij Trees for All? Klimaatverandering is een grote uitdaging, en bij NL Makelaars nemen we onze verantwoordelijkheid serieus. Voor elke geslaagde woningverkoop planten wij een boom via Trees for All, zodat we samen met jou bijdragen aan een groenere toekomst.
Ervaring van medewerkers: Ons team bestaat uit ervaren professionals die al jarenlang actief zijn in de makelaardij. Velen van hen hebben hun vaardigheden en expertise ontwikkeld bij gerenommeerde kantoren, zowel als makelaar als in managementfuncties op de binnendienst. Elk van onze medewerkers heeft ruimschoots zijn sporen verdiend en staat klaar om jou optimaal van dienst te zijn.